Ni vse, kar je iz plastike, plastična embalaža

Veliko odpadkov je plastičnih, a niso vsi plastični odpadki plastična embalaža. Včasih brez pomisleka v zabojnik za plastično embalažo na ekološkem otoku stlačimo plastični stol, plastično igračo, plastičen dežnik, nekateri celo športne copate. Pa je to pravilno? Je res vse, kar je iz plastike, tudi plastična embalaža? Odgovor je ne.

V zabojnik za plastično embalažo sodi samo plastična embalaža in ne ostali odpadki iz plastike. Polomljen plastični stol ni plastična embalaža, plastična igrača ni plastična embalaža, plastični dežnik ni plastična embalaža, plastični elektronski aparati tudi niso plastična embalaža. Ostale odpadke iz plastike odnesemo na center za ravnanje z odpadki oziroma zbirni center. Drobne odpadke iz plastike lahko odvržemo v zabojnik za ostanek komunalnih odpadkov.

Kaj je embalaža?

Embalaža je vsak material, ki nek proizvod obdaja ali ovija z namenom, da ga zaščiti, obvaruje, da se nebi pokvaril, poškodoval, raztresel, uničil… Največ embalaže je narejene iz umetnih mas (plastike), papirja in kartona, kovin in stekla. Ko proizvod porabimo oziroma embalažo izpraznimo, iztočimo…, nam ostane odpadna embalaža. Vsaka vrsta embalaže sodi v svoj zabojnik. Največ je plastične embalaže oziroma embalaže iz umetnih mas. Plastična embalaža sodi v zabojnik z rumenim pokrovom in nalepko plastična embalaža.

Zakaj je pomembno, da je v zabojniku samo plastična embalaža?

Prevzemniki embalaže nam vse pogosteje take odpadke zavrnejo ali pa nam zaračunajo stroške odstranjevanja neembalažnih odpadkov, kar dviguje stroške naših storitev. Res veliko pripomb s strani prevzemnikov imamo tudi na račun odlaganja mešanih komunalnih odpadkov v zabojnike za plastično embalažo.

Kadar ste v dvomih kam sodi posamezni odpadek, nas lahko pokličete (05/73 11 240), nam pišete (info@ksp-sezana.si) ali pa na naši spletni strani vpišete odpadek v Abecednik odpadkov, ki vam bo poiskal pravilno pot odpadka.

Nazaj na novice