UVEDBA ZABOJNIKA MEŠANA EMBALAŽA

S 1. januarjem 2023 prehajamo na nov način ločevanja odpadkov.

Uvajamo zabojnik za mešano embalažo, ki bo nadomestil dosedanje zabojnike za plastično embalažo, kovinsko embalažo (pločevinke) in plastenke.

Kaj to pomeni v praksi?

Odpadkov na izvoru (doma, v podjetju…) ne bomo več ločevali na 7 vrst odpadkov (papir, plastična embalaža, plastenke, pločevinke, steklo, bio, ostanek), temveč na 5 vrst: papir, mešana embalaža, steklo, bio in ostanek.

V zabojnik za mešano embalažo sodijo vsi odpadki, ki smo jih do sedaj odlagali v zabojnike za plastično embalažo, pločevinke in plastenke. Še vedno pa velja pravilo, da embalažo izpraznimo, po potrebi izplaknemo in stisnemo oziroma zložimo. Še posebej to velja za kartonaste škatle, plastenke, tetrapake in vso voluminozno embalažo.

Z zamenjavo nalepk na zabojnikih na ekoloških otokih bomo pričeli v januarju 2023. V začetku bodo mešani embalaži  namenjeni vsi zabojniki z rumenim in modrim pokrovom. Ko se bojo modri iztrošili, jih bomo nadomestili z rumenimi. Ekoloških otokov je veliko, nalepke pa bomo zamenjevali postopoma. Dokler ne bomo uspeli vseh ekoloških otokov opremiti z novimi nalepkami velja, da so mešani embalaži namenjeni vsi zdajšnji zabojniki za plastično embalažo, plastenke in kovinsko embalažo.

 

Nazaj na novice